Karışımları Niteliklerine Göre Sınıflandırılması

Bazı maddelerin karışım olduğunu gözümüzle fark edebiliriz. Ancak bazı maddelerin saf mı yoksa karışım mı olduğunu çıplak gözle anlayamayız. Geleneksel tatlılarımızdan aşurenin bir karışım olduğunu ilk bakışta söyleyebiliriz. Peki tuzlu su için sadece bakarak bu bir karışımdır, diyebilir miyiz? İki bardaktan birinde saf su, diğerinde tuzlu su bulunsa bunları görünüşlerine göre birbirinden ayırt edebilir miyiz? Karışımlar, bileşenlerinin dağılma şekillerine göre homojen ve heterojen karışımlar olarak sınıflandırılır.

Maddeleri görünümlerine göre saf ya da karışım olarak ayırmak her zaman mümkün değildir.

Homojen Karışım

Bileşimi ve özellikleri (renk, koku, görünüş, bileşenlerinin dağılımı vb.) her tarafında aynı olan karışımlara homojen karışım denir. Homojen karışımlarda karışımın bir kısmını, diğer kısmından ayırt etmek mümkün değildir. Tuzlu su, şekerli su, kolonya, hava ve bazı alaşımlar homojen karışımlara örnek olarak verilebilir. Homojen karışımlara çözelti adı verilir. Görsel 2.4’te homojen bir karışımın oluşumu modellenmiştir.

Heterojen Karışım

Bileşimi her tarafında aynı olmayan karışımlara heterojen karışım denir. Heterojen karışımlarda karışımın bileşenlerini genellikle gözle ayırt etmek mümkün olur. Türk kahvesi, süt, ayran, kan, sis, duman, köpük, mayonez, zeytinyağı-su, naftalin- su, demir tozu-kükürt tozu karışımı heterojen karışım örneklerindendir. Görsel 2.5’te heterojen karışımların oluşumu modellenmiştir.

Homojen gibi görünen süt, mikroskop altında incelendiğinde berrak bir sıvının içine gelişigüzel dağılmış yağ zerrecikleri biçiminde görülür. Bazı karışımları çıplak gözle homojen ya da heterojen olarak sınıflandırmak mümkün değildir.

Yorum yapın